Fladderen?

7-12-2018

Wat doe je als je gespannen bent?" Vroeg de psycholoog tijdens mijn diagnostiektraject. "Dan ga ik naar de wc," antwoordde ik, "maar dat bedoel je zeker niet?" Ik voelde mijn gezicht warm worden. "Ligt eraan, om wat te doen?" vroeg ze. "Om te poepen." Wat een raar gesprek, dit kon niet kloppen.

Nee dat bedoelde ze inderdaad niet. Ze wilde weten of ik bepaalde bewegingen maakte om rustig te worden. Maar die neiging was nog nooit in me opgekomen.

Ze gaf niet op. Ze dacht dat ik er wel wat aan zou kunnen hebben. Autisten die dat niet doen raken vaker overspannen dan autisten die dat wel doen, vertelde ze. En bij een autist duurt herstel van overspannenheid ook veel langer dan bij andere mensen. "Probeer het gewoon. Fladderen is het meest effectief, maar dat willen de meesten niet. Je kunt ook een fidgetspinner proberen."

Ik vond het nog steeds een raar gesprek. Ik dacht dat fladderen een ongecontroleerde beweging was van zwakbegaafde kinderen. Maar aangezien ik inderdaad al 2 jaar overspannen was heb ik de volgende dag toch maar een fidgetspinner en een stressbal gekocht om te proberen.

De stressbal was wel ok, maar met de fidgetspinner kon ik niks. Ik liet hem steeds vallen omdat mijn vingers te groot waren. Des te groter was mijn verbazing toen ik met mijn vingers 'wapperde' en ik een rilling door mijn rug voelde gaan waardoor ik ontspande. Was dit toeval? Nog een keer en nog een keer. Ja hoor, dit werkte echt! Net een soort mini orgasmes, waar en zo vaak ik maar wil!

Ik wapper sindsdien op de fiets, achter het stuur, onder mijn bureau, achter mijn rug. Mijn stemming wordt beter en soms verdwijnt zelfs mijn hoofdpijn. "Respect the STIM" zag ik ergens. Dat heeft een hele nieuwe betekenis gekregen voor mij. Fladderen jullie ook?

 

Meer lezen?