Ik moet (niks?)

8-2-19

Ik moet nog naar de winkel en ik moet de was nog doen en morgen moet ik weer werken. Moet dat allemaal echt? Met mijn loopbaancoach heb ik er flink over gediscussieerd. Ja ik moet naar de winkel want ik moet toch eten? Moet dat echt? Heb je echt niks meer in huis? En weet je wel hoe lang een mens zonder eten kan? Heel irritant vond ik dat. Ik moet gewoon eten punt uit. Maar ze had natuurlijk wel een punt. Want als ik zeg dat ik wil eten, en daarom naar de winkel wil, dan is dat veel vriendelijker voor mezelf dan wanneer ik moet.

En ik bleek een heel wetboek aan regels te hebben van dingen die ik moest van mezelf: ik moet herstellen, ik moet sterk zijn, ik moet voor mezelf zorgen, ik moet doen wat ik heb beloofd, ik moet mijn best doen, ik moet ontspannen, ik moet rekening houden met anderen, ik moet mijn grenzen bewaken, ik moet het weten en ga maar door.

Maar dat kan ik allemaal niet continue. Ik faal. En ik geef mezelf de schuld. Ik had beter mijn best moeten doen.

Ik probeer mild te zijn voor mezelf. Ik hoef niet mijn best te doen om iets te zijn wat ik niet ben. Ik ben er gewoon. Ik hoef niet alles te weten. Ik mag falen. Ik mag boos zijn en balen. Ik mag ook sterk zijn en goed voor mezelf zorgen. Maar het hoeft niet. Telkens als ik daaraan denk kan ik weer ademhalen. Ik moet niks.

Nouja niks? Soms moet je gewoon, of er nou een wc in de buurt is of niet...

 

meer van mij lezen?